fbpx

Tipuri de ten si produsele potrivite fiecaruia

În mod obișnuit ai tenul uscat, dar parcă atunci când e cald acesta devine gras? Acest lucru înseamnă că e mixt, normal sau gras? Și când e sensibil? Pentru a-ți îngriji tenul corect, e necesar să știi ce tip este acesta.

Tipul de ten se poate schimba în funcție de mai mulți factori, de la vreme la nivelul de stres (chiar și de menstruație). De ce este important să cunoști aceste semne? Deoarece tipuri diferite de ten necesită produse diferite.

Există multe lucruri care influențează tipul de ten:

  • Diverse afecțiuni ale pielii
  • Hormonii
  • Fumatul
  • Dieta
  • Stresul
  • Poluarea
  • Expunerea la soare
  • Rutina de îngrijire zilnică etc.

Cum ne dăm seama ce tip de ten avem?

Tenul normal

Tenul normal este echilibrat, cu un conținut egal de apă și ulei. Rareori apar coșuri sau puncte negre, fiind lipsit de imperfecțiuni. Are un aspect luminos și îngrijit. Îl întâlnim destul de rar în cazul adulților, fiind un tip de ten caracteristic copiilor, înainte de pubertate. Nu prezintă nici zone cu exces de sebum pe parcursul zilei, dar nici zone uscate, cu senzație de strângere.

Se recomandă un tratament blând pentru a evita uscarea acestuia. Apa utilizată pentru curățarea tenului nu trebuie să fie nici rece, nici fierbinte. După curățare, poți folosi o loțiune tonică ușor astringentă.

De evitat: cremele prea grase sau loțiunile cu prea mult alcool.

Tenul mixt

Tenul mixt mai este și numit tipul de ten „zona T”. Și asta fiindcă prezintă exces de sebum doar în zona T, după mai multe ore de la curățare. Dacă spre după-amiază ai fruntea, nasul și bărbia mai lucioase, cu o piele ușor uleioasă, însă tot restul feței nu se modifică, cel mai probabil tenul tău este unul mixt. Acesta oscilează între tenul gras și uscat.

Ai 2 opțiuni: tratarea zonelor conform tipului de ten din acele zone (produse pentru ten gras acolo unde este mai lucios si produse pentru ten uscat în restul zonelor) sau tratarea întregii fețe cu produse pentru tenul mixt.

Tenul uscat

Pielea este subțire, mată, se usucă foarte repede și se crapă ușor. Tenul uscat prezintă exces de sebum foarte rar, în timpul verii în caz de căldură extremă sau în urma folosirii unor produse cosmetice extrem de hidratante. În general, tenul uscat are nevoie de hidratare în cel mult 1-2 ore de la curățare, altfel apar zone uscate și senzație de piele care strânge. Îngrijirea pielii uscate este foarte importantă, în caz contrar tenul îmbătrânește prematur și apar riduri foarte adânci.

Pentru a-l curăța poți utiliza o cremă bogată în grăsimi, iar apoi folosește o loțiune tonică pentru ten uscat, fără alcool. Este necesar să folosești o cremă de zi și o cremă de noapte.

De evitat: săpunul, produsele de exfoliere.

De folosit: produse hidratante pe baza de apă.

Tenul sensibil

Tenul sensibil necesită o îngrijire specială cu produse dedicate. Acest tip de ten prezintă deseori roșeață, urme și iritații și reacționează imediat la aproape orice tip de produs. Dacă pielea ta se înroșește foarte repede, uneori de ustură sau strânge chiar și fără să o agresezi foarte tare, înseamnă că ai un ten sensibil.

De evitat: săpunul, produsele cu alcool, statul la soare și vântul puternic.

De folosit: produse naturiste pe bază de aloe vera.

Tenul gras

Principala caracteristică a tenului gras este excesul de sebum, chiar și la 2-3 ore după curățare. Tenul devine rapid lucios, pielea este uleioasă și se formează deseori coșuri și puncte negre. Nu este niciodată perfect curat. Acesta trebuie curățat și îngrjit zilnic.

Este recomandată demachierea de 2 ori pe zi cu gel sau spumă pentru curățarea feței și cu loțiune astringentă, toate specifice tenului gras.

De evitat: măștile, produsele exfoliante în exces și produsele care conțin alcool.

De folosit: tonic astringent, gel curățare.

Facebook Comments Box

Comentarii

comments